happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
STRONA GŁÓWNA » DODATKI DO ŻYWNOŚCI

Liofilizaty

Liofilizacja jest sprawdzonym i uznanym za najbardziej zachowawczy proces suszenia, polegający na sublimacji par wody z zamrożonych produktów z pominięciem fazy ciekłej. Proces prowadzi się w niskiej temperaturze oraz w warunkach wysokiej próżni – eliminuje to szkodliwe oddziaływanie wysokich temperatur na strukturę i składniki przetwarzanych surowców, a także pozwala na uniknięcie utleniającego wpływu powietrza. Technologia ta umożliwia uzyskanie produktów o bardzo niskiej zawartości wody (ok. 2%), co czyni je wyjątkowo trwałymi (stabilnymi mikrobiologicznie).

Uzyskiwane produkty odznaczają się bardzo wysokimi parametrami jakościowymi:

  • praktycznie całkowite zachowanie cech organoleptycznych (smak, aromat, barwa, struktura i kształt) użytych surowców;
  • brak ubytków składników odżywczych wyjściowych surowców (witaminy i inne substancje biologicznie czynne);
  • porowata struktura produktów zapewnia ich szybką rehydratację lub rozpuszczalność.

Celiko posiada trzy instalacje ciągłe do liofilizacji produktów spożywczych w tym jedną ciągłą i dwie okresowe, co umożliwia przetwarzanie surowców praktycznie w każdej postaci:

  • w postaci stałej np. całe lub rozdrobnione owoce i warzywa,
  • w postaci płynnej np. przeciery owocowe i warzywne.
granulat_01
granulat_34

Proszki (suszenie rozpyłowe)

Głównym celem suszenia rozpyłowego jest przetwarzanie surowców płynnych w substancje proszkowe, które po rozpuszczeniu w wodzie odzyskują w dużej mierze cechy surowca wyjściowego. Unika się w ten sposób zagrożeń związanych z przechowywaniem ich niestabilnych wodnych roztworów, wymagających składowania w warunkach chłodniczych lub nawet, jak w przypadku soków owocowych – w stanie zamrożonym. Produkty proszkowe mogą być składowane w zwykłych warunkach przechowywania, a ich odtworzenie ogranicza się do prostego rozpuszczenia w wodzie.

Uzyskiwane tą drogą produkty są łatwo rozpuszczalne i dzięki krótkiemu czasowi działania wysokiej temperatury (charakterystycznego dla tej technologii) zachowują w wysokim stopniu cechy organoleptyczne surowca, takie jak smak, barwa i aromat.

Dodatkową, bardzo ważną cechą proszków rozpyłowych, jest możliwość ich granulacji ciśnieniowej i formowania w różnych rozmiarów ziarna.

 

proszek_burak
proszek_jablko

Granulaty

Głównym celem prowadzenia granulacji ciśnieniowej jest zmiana formy proszków produktów suszonych metodą rozpyłową z pylistej na drobne granule. Proszki te uzyskują postać drobnych ziaren, co polepsza ich cechy technologiczne i zwiększa gamę ich zastosowań. Produkty w tej formie znajdują zastosowanie najczęściej jako dodatek smakowy lub wzbogacający do herbat ekspresowych (czarnych, owocowych i funkcyjnych) oraz innych produktów (nie tylko w przemyśle spożywczym) gdzie pożądana jest właśnie forma granuli, która umożliwia między innymi pokonanie problemów technologicznych jak: równomierne wymieszanie i dozowanie dodatków z pozostałymi składnikami o nieregularnych kształtach i różnej wielkości, czy też zlepianie i zbrylanie w przypadku np. zawilgoceń.

Ważne jest to, że uzyskane granulaty zachowują wszystkie cechy organoleptyczne i odżywcze proszków suszonych metodą rozpyłową, z których powstały.

 

granulat_c71
granulat_c1

We use cookies. By browsing our site you agree to our use of cookies.Accept