Skip to content
HOME » BABECZKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ
Babeczki czekoladowe z cukinią
BABECZKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko,
- ½ małej cukinii (pół szklanki startej na tarce cukinii),
- ¾ szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
- 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Celiko,
- ¾ szklanki mleka,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- 3-4 krople aromatu pomarańczowego.
WYKONANIE:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem.
- Następnie dodaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.
- Do gotowej piany dodaj małymi porcjami przesiany koncentrat zmieszany z kakao, proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszaj.
- Cukinię zetrzyj na tarce
- Wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
- W drugiej misce wymieszaj mleko, olej i jaja.
- Do suchych składników wsyp mokre składniki, startą cukinię i aromat pomarańczowy. Mieszaj całość łyżką – tylko do połączenia składników.
- Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do papilotek nałóż łyżką masę/ ciasto
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C, ok. 35 – 40 min
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.