celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » BABECZKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

Babeczki czekoladowe z cukinią

BABECZKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko,
  • ½ małej cukinii (pół szklanki startej na tarce cukinii),
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Celiko,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3-4 krople aromatu pomarańczowego.

WYKONANIE:

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem.
  • Następnie dodaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.
  • Do gotowej piany dodaj małymi porcjami przesiany koncentrat zmieszany z kakao, proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszaj.
  • Cukinię zetrzyj na tarce
  • Wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
  • W drugiej misce wymieszaj mleko, olej i jaja.
  • Do suchych składników wsyp mokre składniki, startą cukinię i aromat pomarańczowy. Mieszaj całość łyżką – tylko do połączenia składników.
  • Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do papilotek nałóż łyżką masę/ ciasto
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C, ok. 35 – 40 min