celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » BAGIETKA CZOSNKOWA

Bagietka czosnkowa

BEZGLUTENOWA BAGIETKA CZOSNKOWA

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g,
  • 1 jajko,
  • 150 ml wody,
  • 4 łyżki oleju,
  • ½ łyżeczki soli,
  • natka pietruszki,
  • masło,
  • 4 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie – ser żółty.

 

WYKONANIE:

  • Koncentrat ciasta drożdżowego wymieszaj z letnią wodą, olejem, jajkiem i solą. Uformuj bagietkę, wykonaj poziome nacięcia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Po wyrośnięciu piecz około 20 minut w 200 °C, do delikatnego zarumienienia.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę posiekaj i wymieszaj dokładnie z masłem.
  • Wypieczoną bagietkę posmaruj masłem czosnkowym (opcjonalnie posyp serem) i piecz jeszcze około 5 minut, aż ser się roztopi.