celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » BEZGLUTENOWY MAZUREK

Bezglutenowy Mazurek

BEZGLUTENOWY MAZUREK WIELKANOCNY

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • 1 opakowanie Ciasta kruchego Celiko 200 g
  • 60 g masła
  • 1 jajo
  • ½ bezglutenowego Cukru wanilinowego Celiko
  • 2 łyżki mleka/wody.

Polewa:

  • 100 g margaryny,
  • 3 łyżki kakao Cacao Natura,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki wody/mleka.

WYKONANIE:

  • Składniki potrzebne do przygotowania ciasta zagnieć w jednolitą masę. Ciastem wyklej wybraną formę – okrągłą lub prostokątną.
  • Spód mazurka piecz przez około 15-20 minut w 180 °C do delikatnego zarumienienia. Ciasto z jednej porcji wystarczy na małą blaszkę o średnicy 12 cm.
  • Podgrzej margarynę z wodą lub mlekiem. Następnie dodaj kakao i cukier. Składniki wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Mazurek udekoruj polewą i ulubionymi dodatkami.