BEZGLUTENOWY MAZUREK WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
Ciasto
- 1 opakowanie Ciasta kruchego Celiko 200 g
- 60 g masła
- 1 jajo
- ½ bezglutenowego Cukru wanilinowego Celiko
- 2 łyżki mleka/wody.
Polewa:
- 100 g margaryny,
- 3 łyżki kakao Cacao Natura,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki wody/mleka.
WYKONANIE:
- Składniki potrzebne do przygotowania ciasta zagnieć w jednolitą masę. Ciastem wyklej wybraną formę – okrągłą lub prostokątną.
- Spód mazurka piecz przez około 15-20 minut w 180 °C do delikatnego zarumienienia. Ciasto z jednej porcji wystarczy na małą blaszkę o średnicy 12 cm.
- Podgrzej margarynę z wodą lub mlekiem. Następnie dodaj kakao i cukier. Składniki wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Mazurek udekoruj polewą i ulubionymi dodatkami.