celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » BISZKOPT Z JABŁKAMI I GALARETKĄ

Biszkopt z jabłkami i galaretką

BISZKOPT Z JABŁKAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI:

Biszkopt

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta biszkoptowego Celiko 200 g,
  • 50 g cukru,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Celiko.

Jabłka z galaretką:

  • 4 średniej wielkości jabłka,
  • 2 opakowania Galaretki bez cukru o smaku cytrynowym Celiko,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka wody.

WYKONANIE:

  • Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej pół szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Pozostałą ilość wody zagotuj i rozpuść w niej galaretkę z 4 łyżkami cukru. Po rozpuszczeniu, wlej galaretkę do jabłek i dokładnie wymieszaj. Jeśli jabłka są twarde, możesz je zblendować. Tak przygotowane jabłka pozostaw do ostygnięcia, nie dopuść jednak do całkowitego stężenia.
  • Przygotuj biszkopt. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Następnie kolejno dodawaj żółtka, stale ubijając. W miseczce wymieszaj koncentrat ciasta biszkoptowego z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej go do naczynia z ubitą masą jajeczną. Delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej pergaminem.
  • Biszkopt piecz w nagrzanym do temp. 180 °C piekarniku przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia, a następnie przekrój w poprzek na pół. Złóż ciasto. Na dolną warstwę biszkoptu wyłóż całą masę jabłkową, a następnie przykryj ją drugą warstwą biszkoptu. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.