celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ

Bułeczki drożdżowe z masą makową

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASĄ Z BIAŁEGO MAKU

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko,
  • 30 g oleju,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka mleka/napoju roślinnego,
  • pół puszki masy z białego maku,
  • mąka ryżowa – do podsypania.

WYKONANIE:

  • Zawartość opakowania ciasta drożdżowego Celiko przesiej na stolnicę i zagnieć dokładnie z jajami, olejem i mlekiem/napojem roślinnym. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję.
  • Stolnicę posyp obficie mąką ryżową i na niej rozwałkuj ciasto na grubość około 1 – 1,5 cm. Następnie na całej powierzchni ciasta rozłóż masę makową.
  • Ciasto podziel wzdłuż dłuższej krawędzi na paski o szerokości około 4-5 cm. Każdy z nich zwiń w rulon. Zwinięte w ten sposób ciasto możesz ułożyć w blaszce, lub mniejszym naczyniu żaroodpornym.
  • Pozostaw tak przygotowane ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i piecz przez 30 minut.