celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » CEBULARZE

Cebularze

CEBULARZE – Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 2 jaja
  • 30 g oleju roślinnego
  • 50 ml mleka
  • ¼ łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

  • 1 łyżka oleju
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka maku
  • mleko do posmarowania brzegów cebularzy

WYKONANIE:

  • Do miski przesiej koncentrat ciasta drożdżowego, dodaj jaja, mleko i sól – wyrabiaj mikserem lub dłońmi około 3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Odłóż ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotowuj nadzienie – cebule pokrój w grubą kostkę, na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, cukier i sól, duś do zarumienienia.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je jeszcze około 1 minutę. Następnie kształtuj płaskie bułeczki, zrób wgłębienie na środku i wyłóż farsz. Posyp cebularze makiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika, piecz około 20 minut.