happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » CHLEBEK BANANOWY

Chlebek bananowy

CHLEBEK BANANOWY

SKŁADNIKI

  • 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g (Uniwersalna mieszanka mąk Celiko),
  • 2 jaja,
  • 8 łyżek stołowych oleju (40 g),
  • 3 banany (ok. 500 g ze skórką),
  • 1 łyżka cukru (15 g),
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Celiko (5 g).

WYKONANIE

  • Banany obierz ze skórki. Jeśli banany są dojrzałe (skóra jest żółto-brązowa lub brązowa) to wystarczy rozgnieść je widelcem. W przypadku niedojrzałych bananów (skórka jest jasno-żółta lub zielona) najlepiej je zblendować.
  • Banany połącz z jajami i olejem a następnie dodaj koncentrat mąki, cukier i proszek do pieczenia i zmiksuj całość. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta (nie jest lejąca), należy dolać wody (1-2 łyżki stołowe).
  • Ciasto przełóż do keksówki (23 x 11 cm) i piecz 45 min w temp. 180 °C