celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKA

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonka

CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta drożdżowego Celiko 200 g,
  • 2 jaja,
  • 150 ml mleka,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka Cukru wanilinowego Celiko,
  • owoce.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko,
  • 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.

WYKONANIE:

  • Do miski przesiej koncentrat mąki, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30 °C
  • Ciasto wyrabiaj mikserem przez ok. 3 minuty lub ręcznie, aż będzie gładkie, jednolite i błyszczące.
  • Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.
  • Ciasto przełóż do foremki (średnio ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
  • Z podanych w przepisie składników zagnieć kruszonkę.
  • Na cieście rozłóż owoce, a następnie posyp je kruszonką.
  • Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 °C, około 30 min.
  • Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.