celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » CIASTO DYNIOWO-PIERNIKOWE

Ciasto dyniowo-piernikowe

CIASTO DYNIOWO-PIERNIKOWE

SKŁADNIKI:

  • 2 mieszanki ciasta Piernik bezglutenowy Celiko
  • 400 g dyni
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka – jeśli dynia ma dużo wody (dolać tylko jeśli ciasto będzie za gęste)
  • 50 g cukru

WYKONANIE:

  • Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach. dodatkowo, jeśli będzie dużo wody, odciśnij ją.
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i ubijaj. Białka ubij ze szczyptą soli “na sztywno”.
  • Do mieszanki ciasta Piernik wsyp utartą dynię i wymieszaj, dodaj masę z żółtek oraz delikatnie, ale szybko wymieszaj.
  • Następnie dołóż masę z białek i ponownie dokładnie wymieszaj – masa nie powinna być płynna.
  • Przelać masę do keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz około 80 minut w rozgrzanym do 180 °C piekarniku.