celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » CIASTO KRUCHE Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką

BEZGLUTENOWE CIASTO KRUCHE Z OWOCAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta kruchego Celiko (200 g)
  • 60 g zimnego masła lub margaryny
  • 4-5 łyżek stołowych wody

SKŁADNIKI NA BUDYNIOWĄ PIANKĘ:

  • 3 białka jaja
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Celiko
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego Celiko
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

SKŁADNIKI DODATKOWE:

  • 500 g świeżych malin lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder

WYKONANIE:

  • Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego, dodaj margarynę i wodę. Następnie ugniataj ciasto.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmaruj margaryną lub masłem, oprósz mąką bezglutenową lub wyłóż dno papierem do pieczenia.
  • ¾ ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę i jej brzeg. Pozostałą część włóż do lodówki na 15 minut.
  • Ciasto podpiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 160 °C przez około 20 minut. Odczekać aż ciasto ostygnie.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier wanilinowy oraz cukier puder.
  • Następnie powoli dodawaj proszek budyniowy, cały czas miksując, aby budyń się rozpuścił. Podczas dalszego miksowania powoli wlewaj olej, by składniki dobrze się połączyły a piana była sztywna.
  • Na podpieczony spód ciasta wyłóż ubitą pianę oraz owoce. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta (wyjętą z lodówki).
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C przez około 30-40 minut.
  • Po upieczeniu ciasta, poczekaj do ostygnięcia i posyp je cukrem pudrem.