celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » DŻEM OWOCOWY

Dżem owocowy

DŻEM OWOCOWY

SKŁADNIKI:

  • Dżemofix 2:1 lub 3:1 – 1 opakowanie,
  • 1 kg ulubionych owoców,
  • 0,5 kg cukru (w przypadku użycia Dżemofixu 2:1) / 0,3 kg cukru (w przypadku użycia Dżemofixu 3:1),

WYKONANIE:

  • Owoce umyć i osączyć na sicie. W zależności od owocu: wypestkować, usunąć szypułki, gniazda nasienne, obrać ze skórki, a większe owoce rozdrobnić.
  • Odważone (1kg) i oczyszczone owoce zmieszać z Dżemofixem a następnie zagotować ciągle mieszając.
  • Dodać 0,5 kg/ 0,3 kg cukru (w zależności od stosowanego Dżemofixu) i ponownie zagotować. Gotować jeszcze około 1-2 minuty/3 minuty mieszając.
  • Zestawić z kuchenki i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wcześniej przygotowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki na ok. 10 min. do góry dnem.