0,5 kg cukru (w przypadku użycia Dżemofixu 2:1) / 0,3 kg cukru (w przypadku użycia Dżemofixu 3:1),
WYKONANIE:
Owoce umyć i osączyć na sicie. W zależności od owocu: wypestkować, usunąć szypułki, gniazda nasienne, obrać ze skórki, a większe owoce rozdrobnić.
Odważone (1kg) i oczyszczone owoce zmieszać z Dżemofixem a następnie zagotować ciągle mieszając.
Dodać 0,5 kg/ 0,3 kg cukru (w zależności od stosowanego Dżemofixu) i ponownie zagotować. Gotować jeszcze około 1-2 minuty/3 minuty mieszając.
Zestawić z kuchenki i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wcześniej przygotowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknąć. Odwrócić słoiki na ok. 10 min. do góry dnem.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.