celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » FAWORKI BEZGLUTENOWE

Faworki bezglutenowe

FAWORKI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI:

  • 200 g Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko (1 opakowanie)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (8 g)
  • 1 łyżka cukru pudru (10 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 50-60 ml ciepłej wody
  • mąka bezglutenowa do podsypania ciasta
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

 WYKONANIE:

  • mielone siemię lniane zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na chwilę do zgęstnienia
  • Uniwersalną mieszankę mąk przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, żółtko, jajo, olej, ocet, przygotowane wcześniej siemię lniane (zgęstniałe) oraz kwaśną śmietanę
  • zagnieść ciasto dodając porcjami pozostałą wodę – do uzyskania elastycznej  masy – dobrze je wyrobić
  • ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać prostokąty ok. 2 x 10 cm
  • każdy prostokąt z ciasta naciąć na środku (na długość ok. 2 cm) i uformować faworki
  • faworki smażyć na gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
  • wystudzone faworki posypać cukrem pudrem

Chcesz nadać faworkom nietypowy kształt? Za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj koła. Natnij brzegi i naklej na koło wycięte szklanką kółko wycięte kieliszkiem! Dzięki tym zabiegom uzyskasz faworkowe róże.