celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » GOFRY Z FRUŻELINĄ

Gofry z frużeliną

WEGAŃSKIE GOFRY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ

SKŁADNIKI:

Gofry:

  • 1 opakowanie Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko,
  • 15 g mielonego siemienia lnianego,
  • opakowanie Cukru wanilinowego Celiko,
  • 350 ml wody.

Frużelina wiśniowa:

  • 450 g wiśni (świeżych lub mrożonych),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka Kisielu wiśniowego Celiko.

WYKONANIE:

  • Siemię lniane zalej 100 ml wody i zaczekaj, aż zgęstnieje.
  • Do miski przesiej uniwersalną mieszankę mąk, dodaj cukier wanilinowy, siemię lniane i szklankę wody. Mieszaj do uzyskania gęstej, ale lejącej masy.
  • Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do zarumienienia.
  • Aby przygotować polewę do garnka wsyp wiśnie, cukier i wlej pół szklanki wody. Całość doprowadź do wrzenia.
  • W 50 ml wody rozpuść łyżkę kisielu wiśniowego i wlej go do garnka z wiśniami, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu zdejmij gotową frużelinę z palnika. Tak przygotowaną frużeliną udekoruj gofry.