WEGAŃSKIE GOFRY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ
SKŁADNIKI:
Gofry:
- 1 opakowanie Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko,
- 15 g mielonego siemienia lnianego,
- opakowanie Cukru wanilinowego Celiko,
- 350 ml wody.
Frużelina wiśniowa:
- 450 g wiśni (świeżych lub mrożonych),
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka Kisielu wiśniowego Celiko.
WYKONANIE:
- Siemię lniane zalej 100 ml wody i zaczekaj, aż zgęstnieje.
- Do miski przesiej uniwersalną mieszankę mąk, dodaj cukier wanilinowy, siemię lniane i szklankę wody. Mieszaj do uzyskania gęstej, ale lejącej masy.
- Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry do zarumienienia.
- Aby przygotować polewę do garnka wsyp wiśnie, cukier i wlej pół szklanki wody. Całość doprowadź do wrzenia.
- W 50 ml wody rozpuść łyżkę kisielu wiśniowego i wlej go do garnka z wiśniami, ciągle mieszając. Po zgęstnieniu zdejmij gotową frużelinę z palnika. Tak przygotowaną frużeliną udekoruj gofry.