celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » OWOCE POD KRUSZONKĄ

Owoce pod kruszonką

OWOCE POD KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta kruchego Celiko 200 g,
  • 2 żółtka jaja,
  • 40g schłodzonego masła,
  • 2 łyżeczki wody,
  • Morele świeże (10 sztuk),
  • cukier mielony – 3 łyżki (jeśli morele są twarde, użyj więcej cukru – 5 łyżek).

WYKONANIE:

  • Do przesianego ciasta dodaj żółtka, masło i wodę, zagnieć dokładnie ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażalnika na godzinę.
  • Owoce pokrój w ćwiartki lub kostkę i wymieszaj z cukrem pudrem. Wyłóż do naczynia żaroodpornego.
  • Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na grubych oczkach i posyp owoce.
  • Piecz w temperaturze 200 °C.