happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » PIEROGI

Pierogi

BEZGLUTENOWE PIEROGI

SKŁADNIKI:

  • 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g (Uniwersalna mieszanka mąk Celiko),
  • 1 jajo,
  • 90-100 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (ok. 5 g),
  • ulubiony farsz.

WYKONANIE:

  • Siemię lniane zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw do napęcznienia (3-5 min).
  • Do miski przesiej koncentrat mąki, dodaj jajo i wlej siemię, Zagniataj ciasto dolewając pozostałą część wody, do momentu, aż nie będzie się kruszyć.
  • Ciasto wałkuj partiami (szybko wysycha, więc najlepiej przykryć je folią spożywczą). Szklanką wykrawaj krążki. Na krążek nakładaj farsz, złóż na pół i dokładnie sklej.
  • Pierogi wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, Aby pierogi się nie sklejały można dodać do wody łyżeczkę oleju lub masła. Pierogi gotuj ok. 5-7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.