Skip to content
BEZGLUTENOWE PIEROGI
SKŁADNIKI:
- 1 koncentrat mąki bezglutenowej 200 g (Uniwersalna mieszanka mąk Celiko),
- 1 jajo,
- 90-100 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (ok. 5 g),
- ulubiony farsz.
WYKONANIE:
- Siemię lniane zalej 50 ml ciepłej wody i odstaw do napęcznienia (3-5 min).
- Do miski przesiej koncentrat mąki, dodaj jajo i wlej siemię, Zagniataj ciasto dolewając pozostałą część wody, do momentu, aż nie będzie się kruszyć.
- Ciasto wałkuj partiami (szybko wysycha, więc najlepiej przykryć je folią spożywczą). Szklanką wykrawaj krążki. Na krążek nakładaj farsz, złóż na pół i dokładnie sklej.
- Pierogi wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, Aby pierogi się nie sklejały można dodać do wody łyżeczkę oleju lub masła. Pierogi gotuj ok. 5-7 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.