celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » PTYSIE Z KREMEM KAKAOWYM

Ptysie z kremem kakaowym

PTYSIE Z CIASTA PARZONEGO Z KREMEM KAKAOWYM

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko,
  • 1 opakowanie Budyniu śmietankowego lub waniliowego Celiko,
  • 4 czubate łyżeczki Kakao instant Gumiś,
  • 125 ml wody,
  • 375 g margaryny,
  • ¼ szklanki cukru pudru,
  • 500 ml mleka,
  • 5 jaj,
  • 25 g kakao naturalnego Cacao Natura.

WYKONANIE:

Ptysie:

  • Wodę i 125 g margaryny zagotuj w garnku. Następnie wsyp Uniwersalną Mieszankę Mąk i mieszaj energicznie.
  • Garnek z ciastem postaw na kuchence i gotuj, ciągle mieszając, około 1 minutę. Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie letnie, przełóż je do miski i miksuj na niskich obrotach, dodając po jednym jajku. Miksuj, aż masa będzie gładka.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i formuj ptysie na papierze do pieczenia. Ciastka wstaw do nagrzanego do 220 °C piekarnika i piecz przez 20 minut.

Krem kakaowy:

  • Z 0,5 l szklanki zimnego mleka odlej ½ szklanki, a następnie wsyp budyń i 4 czubate łyżeczki kakao instant Gumiś. Budyń wymieszaj.
  • Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony wcześniej w mleku budyń z kakao i mieszaj do momentu zgęstnienia. Pozostaw tak przygotowaną masę do ostygnięcia.
  • Miękką margarynę utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie wsyp cukier puder i porcjami dodawaj budyń. Miksuj całość na gładką masę.

Ptysie z kremem:

  • Ostygnięte ptysie, jeśli są wysokie przetnij poziomo na pół i wyciśnij krem z rękawa, lub nałóż krem między dwa ptysie.
  • Aby zrobić polewę użyj 100g cukru pudru, 25 g kakao i 4 łyżek wody. Wymieszaj składniki, zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.