celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » SERNIK NA ZIMNO

Sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie koncentratu Ciasta kruchego Celiko 200 g,
  • 60 g masła,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżki mleka/wody,
  • 3 opakowania ulubionej Galaretki bez cukru Celiko,
  • 3 opakowania serków homogenizowanych.

WYKONANIE:

  • Z koncentratu ciasta, masła (lub oleju), jajka i mleka (lub wody; ilość mleka/wody zależy od wielkości żółtka) zagnieć ciasto.
  • Podziel ciasto na 3 części, w zależności od wielkości foremek, w których chcesz przygotować deser.
  • Ciasto wyłóż na natłuszczone foremki a następnie wstaw je na 10 mn. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C.
  • Zagotuj 400 ml wody. Wsyp dwa opakowania galaretki przezroczystej o smaku owoców leśnych (lub galaretki cytrynowej bez cukru) i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
  • W dużej misce umieść serki waniliowe homogenizowane. Następnie przelej do nich przestudzoną galaretkę. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Odczekaj około 15 minut i następnie przelej lekko tężejącą masę serową na upieczone ciasto kruche w foremkach. Tak przygotowane foremki umieść w lodówce na kolejne 15 minut.
  • Przygotuj galaretkę, dodaj cukru według uznania – wsyp zawartość opakowania do 500 ml gorącej wody, mieszaj do rozpuszczenia się galaretki.
  • Gotową galaretkę odstaw, by przestygła i delikatnie stężała.
  • Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć.
  • Następnie umieść deser kolejny raz w lodówce do czasu, aż galaretka całkowicie stężeje. Po tym czasie sernik jest gotowy do jedzenia.