Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego i przyprawę do piernika. Następnie wbij jaja, wlej olej i miód. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 3 min (jeśli wyrabiasz ręcznie – wyrabiaj do momentu, aż powstanie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Z gotowej masy urywaj niewielkie kęsy i wilgotnymi rękoma formuj kulki, spłaszcz i połóż na blaszce do pieczenia. Ciasteczka układaj w odległości min. 1 cm od siebie, aby po wyrośnięciu się nie stykały. Piecz ok. 10 min. w temp. 180 °C.
Przygotuj lukier. Wsyp cukier puder do kubeczka, dolewaj do niego małymi porcjami gorącą wodę i mieszaj, aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Gotowe pierniczki posmaruj lukrem.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.