celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA PIERNIKOWE

Świąteczne ciasteczka piernikowe

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA PIERNIKOWE

SKŁADNIKI:

Ciasto

  • opakowanie koncentratu ciasta kruchego Celiko 200 g,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki oleju (ok. 15 g),
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (wg. uznania),
  • 1 łyżka miodu.

Lukier:

  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka gorącej wody.

WYKONANIE:

  • Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego i przyprawę do piernika. Następnie wbij jaja, wlej olej i miód. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 3 min (jeśli wyrabiasz ręcznie – wyrabiaj do momentu, aż powstanie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Z gotowej masy urywaj niewielkie kęsy i wilgotnymi rękoma formuj kulki, spłaszcz i połóż na blaszce do pieczenia. Ciasteczka układaj w odległości min. 1 cm od siebie, aby po wyrośnięciu się nie stykały. Piecz ok. 10 min. w temp. 180 °C.
  • Przygotuj lukier. Wsyp cukier puder do kubeczka, dolewaj do niego małymi porcjami gorącą wodę i mieszaj, aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Gotowe pierniczki posmaruj lukrem.