celiko_40lat_23032022_k
happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
HOME » TORT CZEKOLADOWY

Tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:

Biszkopt

  • 1 opakowanie Ciasta biszkoptowego Celiko,
  • 50 g cukru,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko,
  • 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
  • 1 łyżka wody.

Krem czekoladowy

  • 3 łyżki kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
  • 250 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • ½ – ¾ szklanki cukru pudru (wg upodobań),
  • 2 łyżki likieru czekoladowego.

Polewa

  • 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ kostki masła,
  • 1-2 łyżki wody.

Dodatkowo

  • ½ szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu,
  • starta, gorzka czekolada do dekoracji.

WYKONANIE:

Biszkopt

  • Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem.
  • Następnie dodaj po jednym żołtku i dalej ubijaj.
  • Do gotowej piany dodaj małymi porcjami przesiany koncentrat zmieszany z kakao, proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszaj.
  • Biszkopt piecz w 180 °C, ok. 25 min (do suchego patyczka).

Krem czekoladowy

  • Masło o temperaturze pokojowej włóż do misy i utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  • Następnie małymi porcjami przesiewaj kakao i dolewaj likier i nadal delikatnie ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą.

Polewa

  • W rondlu rozpuść masło.
  • Wsyp cukier, kakao, dodaj łyżkę wody.
  • Całość podgrzewaj do rozpuszczenia, cały czas mieszając – nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Jeśli polewa będzie bardzo gęsta dodaj jeszcze trochę wody.
  • Następnie ostudź polewę.

TORT

  • Ostudzony biszkopt podziel na dwie lub trzy części, nasącz sokiem pomarańczowym.
  • Następnie przełóż kremem.
  • Górę i boki tortu posmaruj kremem i polej polewą.
  • Udekoruj startą, gorzką czekoladą.
  • Tort można podawać lekko schłodzony lub zimny z lodówki.