Skip to content
TORT CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
Biszkopt
- 1 opakowanie Ciasta biszkoptowego Celiko,
- 50 g cukru,
- 3 jaja,
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Celiko,
- 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
- 1 łyżka wody.
Krem czekoladowy
- 3 łyżki kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej),
- ½ – ¾ szklanki cukru pudru (wg upodobań),
- 2 łyżki likieru czekoladowego.
Polewa
- 1 łyżka kakao naturalnego Cacao Natura Celiko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ½ kostki masła,
- 1-2 łyżki wody.
Dodatkowo
- ½ szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu,
- starta, gorzka czekolada do dekoracji.
WYKONANIE:
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i z cukrem.
- Następnie dodaj po jednym żołtku i dalej ubijaj.
- Do gotowej piany dodaj małymi porcjami przesiany koncentrat zmieszany z kakao, proszkiem do pieczenia oraz wodę i delikatnie mieszaj.
- Biszkopt piecz w 180 °C, ok. 25 min (do suchego patyczka).
Krem czekoladowy
- Masło o temperaturze pokojowej włóż do misy i utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Następnie małymi porcjami przesiewaj kakao i dolewaj likier i nadal delikatnie ucieraj, aż wszystkie składniki się połączą.
Polewa
- W rondlu rozpuść masło.
- Wsyp cukier, kakao, dodaj łyżkę wody.
- Całość podgrzewaj do rozpuszczenia, cały czas mieszając – nie doprowadzaj do wrzenia.
- Jeśli polewa będzie bardzo gęsta dodaj jeszcze trochę wody.
- Następnie ostudź polewę.
TORT
- Ostudzony biszkopt podziel na dwie lub trzy części, nasącz sokiem pomarańczowym.
- Następnie przełóż kremem.
- Górę i boki tortu posmaruj kremem i polej polewą.
- Udekoruj startą, gorzką czekoladą.
- Tort można podawać lekko schłodzony lub zimny z lodówki.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.