SYCĄCA ZUPA Z BEZGLUTENOWYMI MINIPTYSIAMI
SKŁADNIKI:
- ½ opakowania Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko 200 g,
- 60 ml wody,
- 60 g margaryny,
- 2 jaja.
WYKONANIE:
- Wodę i margarynę zagotuj w garnku. Następnie wsyp Uniwersalną mieszkankę mąk i mieszaj energicznie przez około 1 minutę. Następnie ciasto odstaw do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie letnie, przełóż je do miski i miksuj na niskich obrotach dodając po jednym jajku – aż do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż ciasto do rękawa piekarniczego i wyciskaj na papier do pieczenia mini ptysie o średnicy nie większej niż 0,5 cm.
Następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez około 10 minut.
- Tak przygotowane miniptysie dodaj do ulubionej zupy, np. cebulowej.