happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
STRONA GŁÓWNA » O NAS

Misja i wizja

Nadrzędnym celem naszej Firmy jest utrzymywanie wysokiej, stabilnej i bezpiecznej pod względem zdrowotnym jakości wyrobów oraz obsługa prowadząca do satysfakcji naszych Klientów, a w konsekwencji do umacniania i rozwijania pozycji Firmy na rynku.

Za utrzymanie i prawidłowe funkcjonowanie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem odpowiada Pełnomocnik ds. Systemu Zarządzania Jakością.

Pracownicy firmy są zobowiązani dołożyć wszelkich starań, aby urzeczywistnić i osiągnąć wytyczone cele jakościowe. Poprzez systematyczną ocenę funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem zgodnego z wymaganiami norm FSSC 22000 (zakład nr 3) oraz ISO 22000:2005 (zakład nr 1 i 2), uzyskiwaną dzięki auditom wewnętrznym i okresowym sprawozdaniom, kierownictwo nadzoruje jego skuteczność.

System Zarządzania Bezpieczeństwem w firmie Celiko obejmuje wszystkie zidentyfikowane procesy podstawowe oraz dodatkowe. Zostały nim objęte wszystkie procesy produkcyjne i wyroby podczas nich wytwarzane. Funkcjonujący System Zarządzania Bezpieczeństwem zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000 (zakład nr 3) oraz ISO 22000:2005 (zakład nr 1 i 2) jest nieustannie doskonalony.

Historia

Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi Celiakii.

Dalszy rozwój firmy konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności.

Produkcję naturalnych dodatków do żywności firma opiera na trzech liniach technologicznych:

  • ciągłej linii produkcyjnej do liofilizacji warzyw i owoców;
  • dziale produkcji naturalnych dodatków do żywności w formie proszków, opartym na technologii suszenia rozpyłowego;
  • instalacji do granulacji ciśnieniowej proszkowych dodatków do żywności.

Produkcja odbywa się w pełni wystandaryzowanych warunkach, na nowoczesnych liniach technologicznych pod nadzorem wyspecjalizowanej kadry, co gwarantuje osiąganie i utrzymywanie wysokiej i stabilnej jakości wyrobów.

Odpowiedni poziom jakościowy wyrobów jest wynikiem konsekwentnej polityki firmy w tym zakresie, której efektem było wprowadzenie i ciągłe udoskonalanie stosownych systemów jakościowych.

historia1
historia2
historia3

Certyfikaty

certyfikat3certyfikat2certyfikat1

Dr Zenon Kosicki

Dr inż. Zenon Kosicki urodził się w 1936 roku we wsi Dębe koło Czarnkowa będąc jednym z 12-ściorga dzieci. Aby pomóc utrzymać rodzinę od wczesnych lat pracował w Stoczni Szczecińskiej jako spawacz, a równocześnie uczył się w uzupełniającej szkole średniej.
W 1957 roku podjął studia na Wydziale Chemii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Po ich ukończeniu przez 20 lat pracował na różnych stanowiskach: najpierw w Zakładach Ziemniaczanych we Wronkach, a potem w Centralnym Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego w Poznaniu. W tym czasie był autorem 15 wdrożonych patentów i ponad 60 publikacji naukowych dotyczących głównie modyfikacji skrobi.
W 1982 roku otworzył własny zakład produkcyjny „Celiko”, w którym jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe dla osób chorych na celiakię i produkty niskobiałkowe dla chorych na fenyloketonurię. Był twórcą nowatorskich linii technologicznych do suszenia liofilizacyjnego oraz do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych i instantyzacji kakao. Jego firma znana z dbałości o wysoką jakość utrzymuje do dziś kontakty handlowe z wieloma europejskimi koncernami spożywczymi. W 1972 roku Wydział Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej nadał Mu stopień doktora nauk technicznych.
Dr Kosicki, zmarły w 2006 roku, był nie tylko wspaniałym badaczem, innowatorem i przedsiębiorcą, ale także człowiekiem niezwykle wyczulonym na potrzeby młodzieży, dla której był nieocenionym autorytetem i przyjacielem. Organizował turnieje sportowe, fundował stypendia i nagrody. Obok zaszczytnych tytułów Mistrza Techniki oraz różnych odznaczeń państwowych i resortowych posiadał również Medal Jordana.
Dla upamiętnienia Osoby dr inż. Zenona Kosickiego i wyrażenia wdzięczności za wieloletnie wspieranie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności od 2007 roku przyznawana jest coroczna nagroda Jego imienia dla najlepszego uczestnika tej Olimpiady z województwa wielkopolskiego.

historia1
historia2

UE

historia1
historia2
historia3

Polityka prywatności

1. Informacje ogólne.

1. Operatorem Serwisu www.celiko.com.pl, www.liofilizacja.pl, www.frupp.pl, www.dodatkidozywnosci.pl, www.gumis.pl jest Celiko S.A. z siedzibą pod adresem: ul. św. Antoniego 71, 61-359 Poznań.
2. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:
a. Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.
b. Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. „ciasteczka”).
c. Poprzez gromadzenie logów serwera www przez operatora hostingowego Ogicom Spider Sp. z o.o. S.K.A., funkcjonującego pod adresem www.ogicom.pl

2. Informacje w formularzach.

1. Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.
2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP)
3. Dane w formularzu nie są udostępniane podmiotom trzecim inaczej, niż za zgodą użytkownika.
4. Dane podane w formularzu mogą stanowić zbiór potencjalnych klientów, zarejestrowany przez Operatora Serwisu w rejestrze prowadzonym przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych.
5. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu dokonania procesu obsługi zgłoszenia serwisowego lub kontaktu handlowego.
6. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi – w szczególności dotyczy to przekazywania informacji o posiadaczu rejestrowanej domeny do podmiotów będących operatorami domen internetowych (przede wszystkim Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa j.b.r – NASK), serwisów obsługujących płatności lub też innych podmiotów, z którymi Operator Serwisu w tym zakresie współpracuje.

3. Informacja o plikach cookies.

1. Serwis korzysta z plików cookies.
2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu.
4. Pliki cookies wykorzystywane są w następujących celach:
a. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
b. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
c. określania profilu użytkownika w celu wyświetlania mu dopasowanych materiałów w sieciach reklamowych, w szczególności sieci Google.
5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
6. Oprogramowanie do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) zazwyczaj domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać zmiany ustawień w tym zakresie. Przeglądarka internetowa umożliwia usunięcie plików cookies. Możliwe jest także automatyczne blokowanie plików cookies Szczegółowe informacje na ten temat zawiera pomoc lub dokumentacja przeglądarki internetowej.
7. Ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
9. Zalecamy przeczytanie polityki ochrony prywatności tych firm, aby poznać zasady korzystania z plików cookie wykorzystywane w statystykach: Polityka ochrony prywatności Google Analytics
10. Pliki cookie mogą być wykorzystane przez sieci reklamowe, w szczególności sieć Google, do wyświetlenia reklam dopasowanych do sposobu, w jaki użytkownik korzysta z Serwisu. W tym celu mogą zachować informację o ścieżce nawigacji użytkownika lub czasie pozostawania na danej stronie.
11. W zakresie informacji o preferencjach użytkownika gromadzonych przez sieć reklamową Google użytkownik może przeglądać i edytować informacje wynikające z plików cookies przy pomocy narzędzia: https://www.google.com/ads/preferences/

4. Logi serwera.

1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.
2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:
a. czas nadejścia zapytania,
b. czas wysłania odpowiedzi,
c. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
f. informacje o przeglądarce użytkownika,
g. Informacje o adresie IP.
3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.
4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

5. Udostępnienie danych.

1. Dane podlegają udostępnieniu podmiotom zewnętrznym wyłącznie w granicach prawnie dozwolonych.
2. Dane umożliwiające identyfikację osoby fizycznej są udostępniane wyłączenie za zgodą tej osoby.
3. Operator może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania.

6. Zarządzanie plikami cookies – jak w praktyce wyrażać i cofać zgodę?

1. Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookies, może zmienić ustawienia przeglądarki. Zastrzegamy, że wyłączenie obsługi plików cookies niezbędnych dla procesów uwierzytelniania, bezpieczeństwa, utrzymania preferencji użytkownika może utrudnić, a w skrajnych przypadkach może uniemożliwić korzystanie ze stron www
2. W celu zarządzania ustawieniami cookies wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową/ system i postępuj zgodnie z instrukcjami:
a. Internet Explorer
b. Chrome
c. Safari
d. Firefox
e. Opera
f. Android
g. Safari (iOS)
h. Windows Phone
i. Blackberry

We use cookies. By browsing our site you agree to our use of cookies.Accept