happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
STRONA GŁÓWNA » O NAS

Misja i wizja

Nadrzędnym celem naszej Firmy jest utrzymywanie wysokiej, stabilnej i bezpiecznej pod względem zdrowotnym jakości wyrobów oraz obsługa prowadząca do satysfakcji naszych Klientów, a w konsekwencji do umacniania i rozwijania pozycji Firmy na rynku.

Za utrzymanie i prawidłowe funkcjonowanie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem odpowiada Pełnomocnik ds. Systemu Zarządzania Jakością.

Pracownicy firmy są zobowiązani dołożyć wszelkich starań, aby urzeczywistnić i osiągnąć wytyczone cele jakościowe. Poprzez systematyczną ocenę funkcjonowania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem zgodnego z wymaganiami norm FSSC 22000 (zakład nr 3) oraz ISO 22000:2005 (zakład nr 1 i 2), uzyskiwaną dzięki auditom wewnętrznym i okresowym sprawozdaniom, kierownictwo nadzoruje jego skuteczność.

System Zarządzania Bezpieczeństwem w firmie Celiko obejmuje wszystkie zidentyfikowane procesy podstawowe oraz dodatkowe. Zostały nim objęte wszystkie procesy produkcyjne i wyroby podczas nich wytwarzane. Funkcjonujący System Zarządzania Bezpieczeństwem zgodny z wymaganiami norm FSSC 22000 (zakład nr 3) oraz ISO 22000:2005 (zakład nr 1 i 2) jest nieustannie doskonalony.

Historia

Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi Celiakii.

Dalszy rozwój firmy konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności.

Produkcję naturalnych dodatków do żywności firma opiera na trzech liniach technologicznych:

  • ciągłej linii produkcyjnej do liofilizacji warzyw i owoców;
  • dziale produkcji naturalnych dodatków do żywności w formie proszków, opartym na technologii suszenia rozpyłowego;
  • instalacji do granulacji ciśnieniowej proszkowych dodatków do żywności.

Produkcja odbywa się w pełni wystandaryzowanych warunkach, na nowoczesnych liniach technologicznych pod nadzorem wyspecjalizowanej kadry, co gwarantuje osiąganie i utrzymywanie wysokiej i stabilnej jakości wyrobów.

Odpowiedni poziom jakościowy wyrobów jest wynikiem konsekwentnej polityki firmy w tym zakresie, której efektem było wprowadzenie i ciągłe udoskonalanie stosownych systemów jakościowych.

historia1
historia2
historia3

Certyfikaty

certyfikat3certyfikat2certyfikat1

Dr Zenon Kosicki

Dr inż. Zenon Kosicki urodził się w 1936 roku we wsi Dębe koło Czarnkowa będąc jednym z 12-ściorga dzieci. Aby pomóc utrzymać rodzinę od wczesnych lat pracował w Stoczni Szczecińskiej jako spawacz, a równocześnie uczył się w uzupełniającej szkole średniej.
W 1957 roku podjął studia na Wydziale Chemii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Po ich ukończeniu przez 20 lat pracował na różnych stanowiskach: najpierw w Zakładach Ziemniaczanych we Wronkach, a potem w Centralnym Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego w Poznaniu. W tym czasie był autorem 15 wdrożonych patentów i ponad 60 publikacji naukowych dotyczących głównie modyfikacji skrobi.
W 1982 roku otworzył własny zakład produkcyjny „Celiko”, w którym jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe dla osób chorych na celiakię i produkty niskobiałkowe dla chorych na fenyloketonurię. Był twórcą nowatorskich linii technologicznych do suszenia liofilizacyjnego oraz do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych i instantyzacji kakao. Jego firma znana z dbałości o wysoką jakość utrzymuje do dziś kontakty handlowe z wieloma europejskimi koncernami spożywczymi. W 1972 roku Wydział Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej nadał Mu stopień doktora nauk technicznych.
Dr Kosicki, zmarły w 2006 roku, był nie tylko wspaniałym badaczem, innowatorem i przedsiębiorcą, ale także człowiekiem niezwykle wyczulonym na potrzeby młodzieży, dla której był nieocenionym autorytetem i przyjacielem. Organizował turnieje sportowe, fundował stypendia i nagrody. Obok zaszczytnych tytułów Mistrza Techniki oraz różnych odznaczeń państwowych i resortowych posiadał również Medal Jordana.
Dla upamiętnienia Osoby dr inż. Zenona Kosickiego i wyrażenia wdzięczności za wieloletnie wspieranie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności od 2007 roku przyznawana jest coroczna nagroda Jego imienia dla najlepszego uczestnika tej Olimpiady z województwa wielkopolskiego.

historia1
historia2

UE

historia1
historia2
historia3

Polityka prywatności

1. Informacje ogólne.

1. Niniejsza polityka prywatności odnosi się do stron: www.celiko.com.pl, www.liofilizacja.pl, www.frupp.pl, www.dodatkidozywnosci.pl, www.gumis.pl. Operatorem tych serwisów jest Celiko S.A. z siedzibą pod adresem: ul. św. Antoniego 71, 61-359 Poznań.
2. Administratorem danych osobowych jest:

Celiko S.A. z siedzibą pod adresem ul. św. Antoniego 71, 61-359 Poznań, wpisaną do Krajowego Rejestru Sądowego – rejestru przedsiębiorców przez SĄD REJONOWY POZNAŃ – NOWE MIASTO I WILDA W POZNANIU, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO, pod nr KRS 0000190907, NIP 7820069750, nr REGON 630179385, kapitał zakładowy 550.000,00 zł

3. Dane osobowe przetwarzane są w celu wynikającym z ich funkcji: na podstawie zgody wyrażanej przez Użytkownika oraz w przypadkach, w których przepisy prawa upoważniają Administratora do przetwarzania danych osobowych na podstawie przepisów prawa lub w celu realizacji zawartej pomiędzy stronami umowy.

4. Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:
a. Poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.
b. Poprzez zapisywanie w urządzeniach końcowych pliki cookie (tzw. „ciasteczka”).
c. Poprzez gromadzenie logów serwera www przez operatora hostingowego Ogicom Spider Sp. z o.o. S.K.A., funkcjonującego pod adresem www.ogicom.pl

5. Użytkownik ma prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.

6. Operator ma prawo udostępniać dane osobowe Użytkownika oraz inne jego dane podmiotom upoważnionym na podstawie właściwych przepisów prawa.

7. Reklamacje i sprzeciwy dotyczące przetwarzania danych osobowych w serwisie należy zgłaszać drogą elektroniczną na adres e-mail: ado@celiko.com.pl.

2. Informacje w formularzach.

1. Serwis może zbierać informacje podane dobrowolnie przez użytkownika.
2. Serwis może zapisać ponadto informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP)
3. Dane podane w formularzu są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np. w celu dokonania procesu obsługi zgłoszenia serwisowego lub kontaktu handlowego.

3. Informacja o plikach cookies.

  1. Serwis, jak większość witryn internetowych, korzysta z tzw. plików cookies (ciasteczek). Pliki te:
    1. są zapisywane w pamięci Twojego urządzenia (komputera, telefonu, itd.)
    2. umożliwiają Ci, m.in., korzystanie ze wszystkich funkcji Sklepu
    3. nie powodują zmian w ustawieniach Twojego urządzenia
  2. Korzystając z odpowiednich opcji Twojej przeglądarki, w każdej chwili możliwe jest:
    1. usunięcie plików cookies
    2. blokowanie wykorzystania plików cookies w przyszłości
  3. W serwisie ciasteczka wykorzystywane są w celu:
    1. zapamiętywania informacji o sesji użytkownika
    2. statystycznym
    3. marketingowym
    4. udostępniania funkcji serwisu
  4. Pliki cookie mogą być umieszczane na urządzeniach użytkownika przez współpracujące z operatorem firmy zewnętrzne. Używając ciasteczek operator nie identyfikuje tożsamości użytkowników na podstawie informacji przechowywanych w ciasteczkach.
  5. Aby dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies, w tym jak wyłączyć ich obsługę w Twojej przeglądarce, możesz skorzystać z pliku pomocy Twojej przeglądarki. Z informacjami na ten temat możesz zapoznać się wciskając klawisz F1 w przeglądarce.
  6. Jeśli nie wyłączysz wykorzystywania plików cookies w ustawieniach przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie.

4. Logi serwera.

1. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.
2. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:
a. czas nadejścia zapytania,
b. czas wysłania odpowiedzi,
c. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
f. informacje o przeglądarce użytkownika,
g. Informacje o adresie IP.
3. Dane powyższe nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony.
4. Dane powyższe są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

Nasza strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Jeżeli nie akceptujesz Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny WięcejOK