happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
STRONA GŁÓWNA » SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

Szarlotka bezglutenowa

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA WEGETARIAŃSKA

SKŁADNIKI
(na ok. 9 szt.)

Ciasto:

  • koncentrat ciasta kruchego 200g Celiko
  • 60 g margaryny bezmlecznej do pieczenia lub oleju roślinnego
  • 4-5 łyżek wody

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego Celiko,
  • 1 łyżka cukru cynamonowego Celiko,
  • Czekolada lub cukier puder do dekoracji.

WYKONANIE

  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w ósemki i upraż w rondlu z łyżką wody, cukrem cynamonowym i wanilinowym.
  • Do miski przesiej koncentrat mąki, dodaj margarynę i wodę. Zagnieć ciasto.
  • Tortownicę o średnicy 23cm wysmaruj margaryną i oprósz mąką bezglutenową lub dno wyłóż papierem pergaminowym.
  •  ¾ ciasta rozwałkuj i wyklej nim formę i jej brzeg. Pozostałą część włóż do lodówki na 15 min.
  • Nadzienie wylej na ciasto. Na tarce zetrzyj pozostałą część ciasta i posyp nim nadzienie.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i włóż do niego ciasto na ok. 45 min.
  • Upieczone ciasto posyp startą czekoladą lub cukrem pudrem.

Szarlotka bezglutenowa

Nasza strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Jeżeli nie akceptujesz Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny WięcejOK