happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
STRONA GŁÓWNA » KARPATKA BEZGLUTENOWA

Karpatka bezglutenowa

KARPATKA BEZGLUTENOWA Z KREMEM BUDYNIOWYM

 

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 1 koncentrat ciasta makaronowego Celiko 200 g
  • 125 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 5 jajek

Masa budyniowa:

  • 1 szt. budyń śmietankowy Celiko
  • 500 ml mleka
  • ½ szkl cukru pudru
  • 1 masło 250 g
  • cukier puder do posypania

 

WYKONANIE

Zagotuj wodę z margaryną w garnku. Ściągnij garnek z kuchenki i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodaj koncentrat. Garnek postaw z powrotem na kuchence i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostaw na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego, miksując mikserem, dodawaj po jednym jajku.
Gotowe ciasto podziel na 2 części.
Przygotuj formę prostokątną o wymiarach ok. 35 x 24cm. Połowę ciasta wyłóż na papier do pieczenia i rozsmaruj łyżką.
Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 min. w temperaturze 220°C, otwórz na chwilę piekarnik (ok.10 s) i piecz jeszcze ok. 10 min, na złoty kolor. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Masa budyniowa: budyń ugotuj z 2 łyżkami cukry wg przepisu na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo cukier puder i zimny budyń.
Masę rozsmaruj na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Gotowe posyp cukrem pudrem.

Karpatka bezglutenowa

Nasza strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Jeżeli nie akceptujesz Polityki, prosimy o niekorzystanie z naszej witryny WięcejOK