happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
STRONA GŁÓWNA » OPONKI SEROWE

Oponki serowe

OPONKI SEROWE

SKŁADNIKI

  • 1 koncentrat ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 1 jajo
  • 200 g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
  • olej do smażenia

WYKONANIE

  • Do miski przesiej koncentrat mąki, cukier wanilinowy wbij jajo i włóż twaróg.
  • Wyrób ciasto, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa.
  • Ciasto rozwałkuj i wytnij oponki (większe kółko szklanką a mniejsze najlepiej naparstkiem lub nakrętką).
  • Oponki pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  • Oponki smaż w głębokim tłuszczu do momentu, aż będą miały złoty kolor z dwóch stron.
  • Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik, w celu pozbycia nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe posyp cukrem pudrem.

Zamiast koncentratu ciasta drożdżowego, można wykorzystać koncentrat ciasta kruchego w proporcjach 1:1. Wówczas skrócimy czas przygotowania oponek (nie trzeba pozostawiać oponek do wyrośnięcia).

Oponki serowe

We use cookies. By browsing our site you agree to our use of cookies.Accept