happy family in the kitchen. mother and  children preparing the dough, bake cookies
banner1
Beautiful small girl tasting a chocolate cake
Preparation handmade chocolate candies, close up
STRONA GŁÓWNA » MIĘKKIE PIERNICZKI

Miękkie pierniczki

MIĘKKIE PIERNICZKI

 

SKŁADNIKI

Ciasto:

  •  koncentrat ciasta kruchego Celiko 200g
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju (ok. 15 g)
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (wg. uznania)
  • 1 łyżka miodu

Lukier:

  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody

WYKONANIE

  • Do miski przesiej koncentrat ciasta kruchego, przyprawę do piernika, wbij jaja, wlej olej i miód.
  • Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (jeśli wyrabiasz ręcznie – wyrabiaj do momentu, aż powstanie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Z gotowej masy urywaj niewielkie kęsy i wilgotnymi rękoma formuj kulki, spłaszcz i połóż na blaszce do pieczenia. Pierniczki układaj w odległości min. 1 cm od siebie, aby po wyrośnięciu się nie stykały.
  • Piecz ok. 10 min. w temp. 180 st. C.
  • Wsyp cukier puder do kubeczka, dolewaj do niego małymi porcjami gorącą wodę i mieszaj, aż powstanie konsystencja gęstej śmietany.
  • Gotowe pierniczki posmaruj lukrem.

Miękkie pierniczki

We use cookies. By browsing our site you agree to our use of cookies.Accept