FAWORKI BEZGLUTENOWE
FAWORKI BEZGLUTENOWE
INGREDIENTS
- 1 opakowanie Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko (200 g)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (8 g)
- 1 łyżka cukru pudru (10 g)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 łyżka octu
- 1 żółtko
- 1 jajo
- 50 g kwaśnej śmietany
- 50-60 ml ciepłej wody
- mąka bezglutenowa do podsypania ciasta
- cukier puder do posypania
- frying oil
Recommended products:
STEP 1
Mielone siemię lniane zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na chwilę do zgęstnienia
STEP 2
Uniwersalną mieszankę mąk przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, żółtko, jajo, olej, ocet, przygotowane wcześniej siemię lniane (zgęstniałe) oraz kwaśną śmietanę.
STEP 3
Zagnieść ciasto dodając porcjami pozostałą wodę – do uzyskania elastycznej masy – dobrze je wyrobić.
STEP 4
Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać prostokąty ok. 2 x 10 cm.
STEP 5
Każdy prostokąt z ciasta naciąć na środku (na długość ok. 2 cm) i uformować faworki.
Jeśli chcesz nadać faworkom nietypowy kształt, to za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj koła. Natnij brzegi i naklej na koło wycięte szklanką kółko wycięte kieliszkiem! Dzięki tym zabiegom uzyskasz faworkowe róże.
KROK 6
Faworki smażyć na gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
KROK 7
Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.
Enjoy!
Recommended products: