FAWORKI BEZGLUTENOWE

FAWORKI BEZGLUTENOWE

Faworki bezglutenowe Celiko posypane cukrem pudrem.

INGREDIENTS

 

  • 1 opakowanie Uniwersalnej Mieszanki Mąk Celiko (200 g)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (8 g)
  • 1 łyżka cukru pudru (10 g)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Celiko
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1 łyżka octu
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 50-60 ml ciepłej wody
  • mąka bezglutenowa do podsypania ciasta
  • cukier puder do posypania
  • frying oil

Recommended products:

Faworki bezglutenowe Celiko posypane cukrem pudrem.

STEP 1

Mielone siemię lniane zalać 5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na chwilę do zgęstnienia

STEP 2

Uniwersalną mieszankę mąk przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, żółtko, jajo, olej, ocet, przygotowane wcześniej siemię lniane (zgęstniałe) oraz kwaśną śmietanę.

STEP 3

Zagnieść ciasto dodając porcjami pozostałą wodę – do uzyskania elastycznej masy – dobrze je wyrobić.

STEP 4

Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrawać prostokąty ok. 2 x 10 cm.

STEP 5

Każdy prostokąt z ciasta naciąć na środku (na długość ok. 2 cm) i uformować faworki.

Jeśli chcesz nadać faworkom nietypowy kształt, to za pomocą szklanki i kieliszka wycinaj koła. Natnij brzegi i naklej na koło wycięte szklanką kółko wycięte kieliszkiem! Dzięki tym zabiegom uzyskasz faworkowe róże.

KROK 6

Faworki smażyć na gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

KROK 7

Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.

 

Enjoy!

Recommended products: