WIETNAMSKI BANANOWIEC
INGREDIENTS
- 7 średniej wielkości bananów (dojrzałych)
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 5 jajek
- 1 puszka mleka skondensowanego (ok. 380 g)
- 250 g masła (roztopionego)
- 200 g Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko
!Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Recommended products:
STEP 1
Banany pokrój w plasterki, wymieszaj z cukrem i odstaw na 30 minut. Formę do pieczenia ciasta (np. okrągłą o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.
STEP 2
Jajka zmiksuj na puszystą masę, dodaj mleko skondensowane i roztopione masło, dalej miksując. Na koniec dosyp mąkę, dodaj banany i dokładnie wymieszaj ciasto.
STEP 3
Ciasto wylej do przygotowanej formy. Piecz w temperaturze 200 °C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Jeśli zauważysz, że ciasto szybko brązowieje, przykryj je folią aluminiową.
STEP 4
Upieczone ciasto wystudź w stygnącym piekarniku. By na dłużej zachowało świeżość, przechowuj je w lodówce. Jeśli lubisz, wierzch ciasta posyp cukrem pudrem lub polej solonym karmelem.
Enjoy!
Recommended products: