WIETNAMSKI BANANOWIEC

Ciasto wietnamski bananowiec

INGREDIENTS

 

  • 7 średniej wielkości bananów (dojrzałych)
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
  • 1 puszka mleka skondensowanego (ok. 380 g)
  • 250 g masła (roztopionego)
  • 200 g Uniwersalnej mieszanki mąk Celiko

!Uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Recommended products:

Ciasto wietnamski bananowiec

STEP 1

Banany pokrój w plasterki, wymieszaj z cukrem i odstaw na 30 minut. Formę do pieczenia ciasta (np. okrągłą o średnicy 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem.

STEP 2

Jajka zmiksuj na puszystą masę, dodaj mleko skondensowane i roztopione masło, dalej miksując. Na koniec dosyp mąkę, dodaj banany i dokładnie wymieszaj ciasto.

STEP 3

Ciasto wylej do przygotowanej formy. Piecz w temperaturze 200 °C przez około 1 godzinę, do tzw. suchego patyczka. Jeśli zauważysz, że ciasto szybko brązowieje, przykryj je folią aluminiową.

STEP 4

Upieczone ciasto wystudź w stygnącym piekarniku. By na dłużej zachowało świeżość, przechowuj je w lodówce. Jeśli lubisz, wierzch ciasta posyp cukrem pudrem lub polej solonym karmelem.

 

Enjoy!

Recommended products: