O NAS

Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi celiakii.

 

Założycielem firmy był dr inż. Zenon Kosicki. Jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe dla osób chorych na celiakię i produkty niskobiałkowe dla chorych na fenyloketonurię. Był twórcą nowatorskich linii technologicznych do suszenia sublimacyjnego (liofilizacji) oraz do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych i instantyzacji kakao.

O NAS

 

Firma Celiko powstała w 1982 roku i jest firmą z całkowicie polskim kapitałem. Od początku swojej działalności specjalizuje się i doskonali w zakresie produkcji artykułów spożywczych, w szczególności suchych koncentratów spożywczych. Rozpoczęła swoją działalność od trudnej i pionierskiej produkcji, wymagającej ostrych reżimów produkcyjnych – produkcji pełnego asortymentu żywności dietetycznej dla diet eliminacyjnych – między innymi celiakii.

Założycielem firmy był dr inż. Zenon Kosicki. Jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe dla osób chorych na celiakię i produkty niskobiałkowe dla chorych na fenyloketonurię. Był twórcą nowatorskich linii technologicznych do suszenia liofilizacyjnego oraz do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych
i instantyzacji kakao.

ROZWÓJ

 

Rozwój firmy Celiko konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej, tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności.

Podstawą produkcji naturalnych dodatków do żywności stanowią trzy linie technologiczne, oparte na procesach liofilizacji, suszenia rozpyłowego oraz granulacji ciśnieniowej.

Linie technologiczne CELIKO

Celiko – ikona 1.

Ciągłe i okresowe linie produkcyjne do
LIOFILIZACJI

Celiko – ikona 2.

Instalacja do
SUSZENIA
ROZPYŁOWEGO

Celiko – ikona 3.

Instalacja do
GRANULACJI
CIŚNIENIOWEJ
proszkowych dodatków
do żywności

ROZWÓJ

 

Rozwój firmy Celiko konsekwentnie prowadził w kierunku produkcji żywności funkcjonalnej tzw. „zdrowej” – opartej na naturalnych dodatkach, którego efektem było powstanie w 1998 roku nowego działu w firmie, zajmującego się produkcją naturalnych dodatków do żywności.

Rysunek przedstawiający siedzibę firmy spożywczej Celiko.

Podstawą produkcji naturalnych dodatków do żywności stanowią trzy linie technologiczne, oparte na procesach liofilizacji, suszenia rozpyłowego oraz granulacji ciśnieniowej.

Linie technologiczne CELIKO

 

Ciągłe i okresowe linie produkcyjne do LIOFILIZACJI

 

Instalacja do SUSZENIA ROZPYŁOWEGO

 

Instalacja do GRANULACJI CIŚNIENIOWEJ proszkowych dodatków do żywności.

Rysunek przedstawiający siedzibę firmy spożywczej Celiko.

JAKOŚĆ

System Zarządzania Bezpieczeństwem w firmie Celiko obejmuje wszystkie zidentyfikowane procesy podstawowe oraz dodatkowe. Zostały nim objęte wszystkie procesy produkcyjne i  wyroby podczas nich wytwarzane.

Funkcjonujący System Zarządzania Bezpieczeństwem, zgodny z wymaganiami standardu FSSC 22000 (zakłady 1, 2 i 3) jest nieustannie doskonalony. Celiko posiada również certyfikat BIO oraz może prowadzić produkcję HALAL i koszerną.

Rysunek przedstawiający siedzibę firmy spożywczej Celiko.

PRODUKTY BEZGLUTENOWE

Celiko od 40 lat produkuje żywność bezglutenową – dla osób chorych na celiakię i na diecie bezglutenowej.  Stale i ściśle współpracujemy ze stowarzyszeniami i grupami konsumenckimi wspierającymi rozwój ruchu bezglutenowego.

Posiadamy między innymi licencję na znaku Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – tzw. Przekreślony Kłos (znak AOECS).

KAMIENIE
MILOWE

2018
Rozbudowa linii do produkcji dodatków do żywności
2015
Batony liofilizowane FRUPP zostają nagrodzone godłem „Teraz Polska”
2012
Wprowadzenie na rynek marki FRUPP - Celiko rozpoczyna produkcję pierwszego na rynku batonu liofilizowanego z owoców
2003
Uruchomienie produkcji proszków owocowych suszonych metodą rozpyłową
1999
Celiko uzyskuje Certyfikat Jakości ISO na zgodność z wymaganiami normy PN–EN ISO 9001:1996
1998
Utworzenie działu produkcji naturalnych dodatków do żywności
1982
Zenon Kosicki tworzy firmę Celiko
PRZEWIJAJ BY POZNAĆ HISTORIĘ

CERTYFIKATY

dr ZENON KOSICKI

Doktor inżynier Zenon Kosicki, założyciel firmy Celiko.

Dr inż. Zenon Kosicki urodził się w 1936 roku we wsi Dębe koło Czarnkowa jako jedno z 12-ściorga dzieci. Od wczesnych lat pracował w Stoczni Szczecińskiej jako spawacz, aby pomóc utrzymać rodzinę. Równocześnie uczył się w uzupełniającej szkole średniej. W 1957 roku rozpoczął studia na Wydziale Chemii Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Po ukończeniu studiów przez 20 lat pracował na różnych stanowiskach w przemyśle spożywczym – najpierw w Zakładach Ziemniaczanych we Wronkach, a następnie w Centralnym Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego w Poznaniu. Był autorem 15 wdrożonych patentów i ponad 60 publikacji naukowych dotyczących głównie modyfikacji skrobi.

W 1982 roku otworzył własny zakład produkcyjny – „Celiko”. Jako pierwszy w Polsce, w oparciu o opracowane przez siebie receptury, wytwarzał desery i ciasta bezglutenowe (dla osób chorych na celiakię) i produkty niskobiałkowe (dla chorych na fenyloketonurię).

Był twórcą nowatorskich linii technologicznych: do suszenia sublimacyjnego (liofilizacji), do produkcji wielosmakowych herbatek rozpuszczalnych, do instantyzacji kakao. W 1972 roku Wydział Chemii Spożywczej Politechniki Łódzkiej nadał Mu stopień doktora nauk technicznych. Zmarł w 2006 roku.

Dr Zenon Kosicki był nie tylko wspaniałym badaczem, innowatorem i przedsiębiorcą, ale także człowiekiem niezwykle wyczulonym na potrzeby młodzieży. Organizował turnieje sportowe, fundował stypendia i nagrody. Obok zaszczytnych tytułów Mistrza Techniki oraz odznaczeń państwowych i resortowych posiadał również Medal Jordana.

Dla upamiętnienia dr inż. Zenona Kosickiego od 2007 roku przyznawana jest coroczna nagroda Jego imienia dla najlepszego uczestnika Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności z województwa wielkopolskiego.

Doktor inżynier Zenon Kosicki, założyciel zakładów spożywczych Celiko, pracuje nad produkcją żywności.