KORZENNE MUFFINY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Korzenne muffiny z waniliowym kremem chantilly z białej czekolady

INGREDIENTS

 

KREM

  • 300 g śmietanki 36%
  • 30 g mleka
  • 20 g cukru
  • 3 g żelatyny
  • 15 ml wody
  • 100 g białej czekolady

JABŁKA W ŻELU

  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka Cukru korzennego Celiko
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

MUFFINS

  • 1 opakowanie mieszanki Muffiny klasyczne Celiko
  • 2 eggs
  • 100 ml oil
  • 40 ml wody
  • 1 łyżka Cukru korzennego Celiko

Recommended products:

Korzenne muffiny z waniliowym kremem chantilly z białej czekolady

KROK 1 – WYKONANIE KREMU

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. 90g śmietanki, mleko i cukier zagotuj w rondelku, zdejmij z kuchenki. Dodaj przygotowaną wcześniej, napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój drobno, wsyp do miseczki, zalej gorącą śmietanką z mlekiem, cukrem i żelatyną. Całość zblenduj. Dodaj zimną śmietankę i ponownie zblenduj. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Przed wykorzystaniem, ubij na sztywny krem.

KROK 2 – WYKONANIE JABŁEK W ŻELU

Jabłko pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i ustaw na niewielkim ogniu, wlej 2 łyżki wody i mieszaj jabłka, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. W kubku wymieszaj skrobię z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej skrobię do jabłek i intensywnie mieszaj, aż powstanie żel.

KROK 3 – WYKONANIE BABECZEK

Mieszankę na muffiny wsyp do naczynia, dodaj jajka, wodę i wszystko dokładnie zblenduj. Następnie wlej olej i miksuj całość 3 minuty. Przełóż tak przygotowane ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Wstaw muffiny do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 20-25 minut. Pozostaw do ostudzenia. Kiedy muffiny ostygną, w środku każdej wydrąż małą dziurę – na szerokość 1 cm i głębokość 1,5-2 cm. Do środka wlej jabłka w żelu. Następnie na każdą babeczkę wyciśnij krem chantilly.

 

Enjoy!

Recommended products: