KORZENNE MUFFINY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
INGREDIENTS
KREM
- 300 g śmietanki 36%
- 30 g mleka
- 20 g cukru
- 3 g żelatyny
- 15 ml wody
- 100 g białej czekolady
JABŁKA W ŻELU
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka Cukru korzennego Celiko
- ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
MUFFINS
- 1 opakowanie mieszanki Muffiny klasyczne Celiko
- 2 eggs
- 100 ml oil
- 40 ml wody
- 1 łyżka Cukru korzennego Celiko
Recommended products:
KROK 1 – WYKONANIE KREMU
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. 90g śmietanki, mleko i cukier zagotuj w rondelku, zdejmij z kuchenki. Dodaj przygotowaną wcześniej, napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój drobno, wsyp do miseczki, zalej gorącą śmietanką z mlekiem, cukrem i żelatyną. Całość zblenduj. Dodaj zimną śmietankę i ponownie zblenduj. Przykryj miseczkę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Przed wykorzystaniem, ubij na sztywny krem.
KROK 2 – WYKONANIE JABŁEK W ŻELU
Jabłko pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i ustaw na niewielkim ogniu, wlej 2 łyżki wody i mieszaj jabłka, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj cukier i wymieszaj. W kubku wymieszaj skrobię z 2 łyżkami zimnej wody. Wlej skrobię do jabłek i intensywnie mieszaj, aż powstanie żel.
KROK 3 – WYKONANIE BABECZEK
Mieszankę na muffiny wsyp do naczynia, dodaj jajka, wodę i wszystko dokładnie zblenduj. Następnie wlej olej i miksuj całość 3 minuty. Przełóż tak przygotowane ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Wstaw muffiny do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i piecz 20-25 minut. Pozostaw do ostudzenia. Kiedy muffiny ostygną, w środku każdej wydrąż małą dziurę – na szerokość 1 cm i głębokość 1,5-2 cm. Do środka wlej jabłka w żelu. Następnie na każdą babeczkę wyciśnij krem chantilly.
Enjoy!
Recommended products: