BAGIETKA CZOSNKOWA

Domowa bagietka czosnkowa Celiko.

SKŁADNIKI

 

  • 1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 1 jajko
  • 150 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • natka pietruszki
  • masło
  • 4 ząbki czosnku
  • opcjonalnie – ser żółty

Do wykonania przepisu polecamy:

Domowa bagietka czosnkowa Celiko.

KROK 1

Koncentrat ciasta drożdżowego wymieszaj z letnią wodą, olejem, jajkiem i solą.

KROK 2

Uformuj bagietkę, wykonaj poziome nacięcia i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.

KROK 3

Po wyrośnięciu piecz około 20 minut w 200°C, do delikatnego zarumienienia.

KROK 4

Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę posiekaj i wymieszaj dokładnie z masłem.

KROK 5

Wypieczoną bagietkę posmaruj masłem czosnkowym (opcjonalnie posyp serem) i piecz jeszcze około 5 minut, aż ser się roztopi.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: