JOGURTOWIEC

Jogurtowiec - deser na zimno, na bazie galaretki

SKŁADNIKI

 

  • 1 opakowanie Galaretki bez cukru o smaku truskawkowym Celiko 14g
  • 1 opakowanie Galaretki bez cukru o smaku cytrynowym Celiko 14g
  • 2 opakowania Galaretki bez cukru o smaku owoców leśnych Celiko 14g
  • cukier/słodzik – według uznania
  • 2 duże jogurty naturalne 500g

Do wykonania przepisu polecamy:

Jogurtowiec - deser na zimno, na bazie galaretki

KROK 1

Galaretkę truskawkową i cytrynową zalej zagotowaną wodą – po 400 ml wody na galaretkę. Dokładnie wymieszaj i przelej do płaskich pojemników/talerza, tak aby miały wysokość ok. 1,5 cm. Odstaw je do lodówki, aby stężały (na minimum 3 godziny).

KROK 2

Po tym czasie dwie galaretki o smaku owoców leśnych rozpuść w zagotowanej wodzie (ok. 100 ml). Następnie odstaw na chwilę do ostudzenia. Kiedy galaretka będzie letnia przelej ją do jogurtu naturalnego i dokładnie wymieszaj – możesz krótko zmiksować.

KROK 3

Galaretkę truskawkową i cytrynową pokrój w kostkę i wrzuć do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Następnie kolorowe kostki zalej jogurtem z galaretką z owoców leśnych. Wstaw keksówkę z jogurtowcem do lodówki, do czasu całkowitego stężenia minimum 3 godziny.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: