MINI-BUŁECZKI Z SOSEM

Mini-bułeczki z sosem bolońskim Celiko.

SKŁADNIKI

 

  • 1 opakowanie ciasta drożdżowego Celiko 200 g
  • 2 jajka
  • 30 g oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów
  • 2 szczypty czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich do ciasta/do posypania
  • dodatkowo: szpinak z serem feta, sos boloński lub żółty ser

Do wykonania przepisu polecamy:

Mini-bułeczki z sosem bolońskim Celiko.

KROK 1

Koncentrat ciasta przesiej do miski, wymieszaj dokładnie z jajkami, olejem i przyprawami. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli chcesz, aby ciasto szybciej wyrosło, postaw miskę przy rozgrzewającym się piekarniku (do temp. 180°C).

KROK 2

Po wyrośnięciu ciasto wymieszaj jeszcze raz. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją na grubość około 1 cm. Szklanką wytnij okręgi, a na środek każdego z nich wyłóż ulubione dodatki. Zwiń ciasto, formując niewielkie bułeczki.

KROK 3

Tak przygotowane bułki układaj obok siebie na blaszce. Aby po upieczeniu były pięknie zarumienione, możesz posmarować je niewielką ilością oleju. Bułki piecz przez 20 minut w temp. 180°C.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: