PIZZERINKI Z PESTO

Wegetariańskie pizzerinki z pesto Celiko.

SKŁADNIKI (NA 4 PIZZERINKI)

 

  • 1 opakowanie chleba ryżowego Celiko 400 g
  • 2 jaja
  • 220 ml wody
  • 130 ml ciepłego mleka (w temp. ok. 30°C)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • pesto bazyliowe/pomidorowe
  • pomidorki koktajlowe
  • listki bazylii

Do wykonania przepisu polecamy:

Wegetariańskie pizzerinki z pesto Celiko.

KROK 1

Koncentrat chleba ryżowego przesiej do miski, dodaj jajka (w temperaturze pokojowej), mleko, wodę i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj (widelcem lub mikserem), aż uzyskasz gładką masę.

KROK 2

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce. Ciasto wykładaj łyżką (ma konsystencję bardzo gęstej śmietany, nie rozlewa się). Uformuj łyżką na papierze okrągłe „placki”.

KROK 3

Przykryj uformowane „placki” ręcznikiem kuchennym i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Następnie piecz 25 minut w 200°C.

KROK 4

Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posmaruj spody pizzerinek pesto. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe i listki bazylii. Opcjonalnie możesz również podać je ze startym parmezanem.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: