MUFFINY Z KREMEM BROKATOWYM

Muffiny z czerwonym kremem brokatowym

SKŁADNIKI

 

MUFFINY

  • ½ opakowania koncentratu Mieszanki do ciast korzennych Celiko 300 g
  • 2 jajka
  • 130 ml oleju
  • 50 ml mleka

KREM
[krem należy przygotować dzień wcześniej]

  • 125 ml śmietanki 36%
  • 75 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone
  • czerwony barwnik spożywczy
  • brokat jadalny (opcjonalnie)

Do wykonania przepisu polecamy:

Muffiny z czerwonym kremem brokatowym

KROK 1

W garnku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia. Zdejmij naczynie z kuchenki, dodaj pokrojoną drobno czekoladę i dokładnie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. W tym momencie możesz dodać również barwnik i dokładnie wymieszać. Masę przelej do miski, przykryj folią spożywczą, aby folia dotykała masy (w ten sposób nie powstanie kożuch). Odstaw do lodówki na kolejny dzień.

KROK 2

Drugiego dnia do zimnej czekoladowej masy dodaj schłodzone mascarpone i ubijaj, aż uzyskasz gęsty krem.

KROK 3

Aby upiec muffiny, rozgrzej piekarnik do 180 °C. Do miski wsyp koncentrat ciasta (mieszanka do ciast korzennych), dodaj 2 jajka, olej i mleko. Wymieszaj (lub miksuj) składniki aż do połączenia. Przełóż ciasto do papilotek i piecz przez 30 minut.

KROK 4

Kiedy muffiny ostygną, ozdób je kremem za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Na koniec obsyp je jadalnym brokatem.

 

Smacznego!

Do wykonania przepisu polecamy: